Vaj

Vaj

A vaj, a tehéntejből leválasztott zsír, amelyhez köpülés útján jutunk hozzá.* A köpülés során a vaj elválasztódik az írótól, részben, egészben.

A vajat sajnálatos módon kiszorította az ipari termelésből a jóval olcsóbb növényi margarin, amelynek hatására a tészták íze, állaga sokat romlott az elmúlt évtizedekben.

Nem használt hírnevének, hogy táplálkozás-tudósok, egészen mostanáig egészségügyi okokból nem javasolták a fogyasztását. Ellentétben a margarinnal, amelyre még szívvédő szerepet is ruháztak felelőtlenül, miközben mostanában  derült fény a margarinnal kapcsolatos egészségügyi veszélyekre, a margarinkészítés eljárásának természetellenes voltára.

Sajnos, elterjedését tovább akadályozza, hogy 2017-ben árrobbanás történt a vaj és a tejszín nemzetközi piacán, köszönhetően az Uniós szabályozás szarvasmarha-állomány korlátozó intézkedéseinek. Éppen ezért senkit nem akarok mindenáron a vaj használatára ösztönözni, tudom, hogy sokszor felülírja az élet a vágyainkat. Éppen ezért, arra biztatlak, hogyha lemondani kényszerülsz a kizárólagos vajhasználatról, használj bátran margarint, de keverj hozzá 20%-nyi vajat. Rengeteget számít ízhatásban ez a kis hozzáadott mennyiség is, ugyanakkor nem fogsz elszegényedni a használatától.

Vaj vagy margarin?

Én magam nem akarok ítélkezni egyikőjük felett sem, bár véleményemet valamelyest tükrözi Auguszt József világhírű cukrász egyik története, amelyet a rádióban hallottam. Ha jól emlékszem, az ő családjában válóok volt, ha az asszony margarint vitt a házba…

Szomorú tény, hogy a margarin egyes hazai gyártású vajakat fölülmúlja minőségben. Én már jó ideje nem használok, csak német termelésből származó vajat. A tesztjeim is azt igazolják, hogy a hazai vaj nem  versenyképes termék. Valamit nagyon elrontanak itthon.

Hatása a tésztára

A vaj körbeveszi a sikérfehérjéket, és nem engedi őket érvényesülni. Ennek hatására a tészta lágy tapintásúvá, rugalmassá, nyújthatóvá válik. Segíti  a sülés közbeni térfogat-növekedést. A vajjal  készült termékek tovább frissek maradnak. Viszont, ha túl nagy mennyiségben használjuk, ellenkező hatást érhetünk el: nehezen nyújthatóvá, szakadóssá váli a nyers tészta, illetve tömör, nehéz lesz a végtermék. És nem utolsó sorban, jobban megterheli a szervezetet, mint ahogy azt az epénk várná.