Kis magyar vajkörkép – finálé

Avasodjatok!Napok, hetek, hónapok múltak ki szép sorjában anélkül, hogy kijöttem volna végre valahára, a nagy dérrel-durral beharangozott vajteszt eredményével. Pedig megvan ám, csak nem jutott eszembe, hogy megírjam.
Most végre törlesztem adósságomat.

Emlékeztetőül: tavaly, egy szép koraőszi vasárnapon indítottam 10 hazai forgalmazású vaj tesztjét. Egy-egy darabkájukat kikockázva kiraktam szobahőmérsékletre avasodni, a maradékot pedig kisütöttem, ill. nyersen kóstoltam.

Nézzük hát az eredményeket, és jussunk el a végső következtetésig, azaz, hogy melyik lett tízük közül a díjnyertes. Jöjjenek a versenyzők, véletlenszerű sorrendben, pontszámokkal, árak nélkül:

LURPAK

LurpakA nagyáruházak elitvaja. Drága és nyugati. 2 hétig bírta szobahőmérsékleten, mire megavasodott. (A házi köpülés 3 nap után már savanyú.) Enyhén sózott verziót sikerült beszereznem. Nem szabadna gyárilag sózni a vajat. Az ásványvizet sem cukrozzák (vagy már igen?). A só miatt alig éreztem ízeket. Neutrális ízvilága a margarinokéra hasonlít. Színe sárgás, hidegen jól kenhető, lágy, képlékeny. Ez utóbbi tulajdonsága miatt leveles tésztákba nem ajánlott a használata.
Hevítésre jól reagál, nem vizes, nyákos, szép színt és ízt produkál. Kisütve jobban teljesített mint nyersen.
Pontszám: 7

Fuchs

FuchsAz általam etalonként tisztelt Fuchs Imre féle vaj alig avasodott meg a két hét alatt. Ez nem biztos, hogy jó hír…
A kellemes, édeskés utóízbe betolakodik a nyers fű íze. (Kinek tolakodás ez az íz, kinek szívélyes látogatás.)
Leveles tésztákban szívesen használom, jól dolgozik, vad íze is elsikkad sütés közben.
Hidegen nem kenhető, kemény, szilánkosan törik, bár szobahőmérsékleten gyorsan átmelegszik, lágyul. Hevítéskor kevés vizet/savót választ ki magából, nem serceg, gyöngyöző aranysárga zsiradékká válik.
Pontszám: 8

Magyar vaj

Magyar vajAz Alföld Tej készítménye elég gyengécskén szerepelt tesztemen. 2 hét után is ehető volt, alig avasodott meg. Furcsa.
Frissen vízízű, sápatag, beteges színű. Enyhén étolajos utóíze volt. Hidegen kőkemény, nem kenhető. Hevítéskor jobbik oldalát mutatta:  kellemes illatot árasztott, kevés vizet tartalmazott, nyák nem maradt vissza.
Pontszám: 6

 

Rochefort

RochefortNagyon megszenvedte a két hét szobahőmérsékletet. Egy hét után már avas, grízes, vizes íze lett. Fogyaszthatatlan. Ez természeses. Jó pont jár érte.
A friss, nyers vajnak kellemes, telt, hosszan lecsengő íze volt. Színe világos sárga, természetes, állaga fagyottan is lágy, kenhető.
Jól bírja a hőkezelést, nem esik szét, nem habzik fel, szépen pirul, nem ég meg, bár illata szerény és nagyon vizes.
Pontszám: 8

Nádudvari teavaj

Nádudvari teavajA hosszú kintlét után erősen megavasodott, íze-szaga dohos, jó kis romlott vaj lett belőle, jajj de jó.
Frissen is elég kellemetlen jelenség: hófehér, kemény, íze jellegtelen. Utóíze kesernyés, hosszan a számba fészkeli magát. Hevítve habzik, vizes, nincs jó szaga, íze rossz.
Pontszám: 4

 

Erdély kincse

Erdély Kincse vajNem avasodott meg, de íze kellemetlenné vált.
Frissen színe fehér, krémszínű. Íze kellemes, de nem átütű erejű, állagra kemény, vizes.
Enyhén kesernyés fű ízt éreztem utóízként. Jól hevíthető, lassan ég meg, nem nyákosodik, illata jellegtelen.
Ha Ő lenne Erdély kincse, legalább csak annyira, mint amilyen bármelyik erdélyi házivaj, amit kint ettem, örömömben magamra kenném. De ez a vaj sajnos nem mond igazat.
Pontszám: 6

Kerrygold

KerrygoldŐ sem bírta a hosszú ejtőzést. Nincs is sok értelme éjszakára kint hagyni a konyhaasztalon, mert hidegen is lágy, kenhető állagú. Színe aranysárga, íze telt, karakteres, de a mezőny átlagán nem lép túl, annak ellenére nem, hogy az egyik legdrágább hazai forgalmazású vajunk, ill. sokak szerint prémium márka.
Én ezt a véleményt nem osztom, mivel hevítve sem túl meggyőző: nagyon habzik, gyorsan ég, illata nincs. Kár lenne vele locsolgatni a dödöllét.
Pontszám: 7

 Mizo vaj

Mizo vajÍzetlen, kesernyés, műanyagos utóízű vaj. Színe hófehér, hidegen kemény, de szelhető. Nem bűvölt el túlságosan. Egy hétig bírja  hűtőszekrény nélkül, ami bőven elég, elfogy addigra. Bár én nem vennék Mizo vajat. Hevítve is nagyon hervasztó a produkció: őröletesen habzik, nyákos, fehér csapadékot termel, szaga savanyú.
Ebben az árfekvésben vannak százszorta jobb termékek is. Igaz, hogy sajnálatos módon, közöttük alig akad magyar.
Pontszám: 3

 Meggle vaj

Meggle vajNem is értem mit keres a polcokon egy ilyen gyatra minőségű termék. Már az kétségessé teszi vaj mivoltát, hogy extrém 5-6 hónapos szavatossági időkkel cimkézik. Van ebben még valami tehénen kívül is? Gyanúmat erősíti, hogy 2 hét után sem avasodott meg.
Frissen színe sárgás, íze jellegtelen, vizes, kesernyés utóízzel. Hevítve gyorsan megég, vizes, illata savanykás.
Pontszám: 2

 Brazzale Gran Moravia

Gran moraviaJól bírta  a szobahőmérsékletet, ízét, állagát mindvégig őrizte. Húsa hófehér, kemény. Hidegen kóstolva ízetlen, kissé vegyszer ízű. Hevítéskor büdős gázokat ereget, épp ezért ezt a témát itt be is rekesztem.
Pontszám: 3

 

Végítélet

A pontszámok beszédesek. Nagy a szórás. Nincs is miért tovább nyújtani ezt a tésztát.
Bár új, általános érvényű  igazságokra nem jöttem rá, mint például, hogy „vannak jó vajak és rosszak”, azért annyi nyilvánvalóvá vált a több évtizedes konyhai munka során, hogy a minőséget gyakran hazudják. Csak a kóstolás számít. Nem a márka, nem a cimke és nem is az ár.
Én most lekóstoltam 10 vajat, és rájöttem, hogy melyik az a nyolc amit soha nem veszek ezek után.
Hamarosan kipróbálok újabb tízet, és ott is beszűkül majd a skála. Arra biztatok mindenkit, hogy kövesse példámat. Nem kell kilúgozott vajkészítményeken leélni az életünket, ha nem muszáj.

(Széljegyzet: múlt héten megtaláltam  a legfinomabb magyar vajat: LOTTI a neve, Szegeden készítik. A Balatonnál ismerkedtünk meg egymással, sajnos Pesten nem találom, kérlek segítsetek! Hol lehet beszerezni a fővárosban?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. A METRO-ban 1kg-os belga és sajátmárkás olyasz vajakkal is érdemes kísérletet tenned. Jó áruk van (~2000 Ft/kg) és szépen lehet velük dolgozni

  2. Mi is probalgattunk, kostolgattunk.
    Az Aldi es a Lidl 25 dekas sajat vajain allapodtunk meg.
    Szeretjuk kenyerre, sutesre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük