Mr. Morris almás kenyere

Amerikai almás zabpelyhes kenyérMorris Úr nem szereti az almás pitét, pedig amerikai.
Egyen akkor almás kenyeret! De csak olyat, ami nem idegen az ő becses szája ízétől, azaz kellőképpen amerikai, és ugyanakkor nekünk is kedvünkre való, és felhasználható pörköltszaft tunkolástól kezdve igényes szendvicsek alapanyagául, bármire.
Neki és mindannyiunknak készítettem ezt a szokatlan összetételű, a pitének emléket állítani hivatott, de konzervatívabb ízlésű fogyasztókat is elcsábítani képes kenyeret.
Néhány furcsaságtól eltekintve (mint a zabpehely, almahéj és őrölt bors) ez is csak olyan mint a többi kenyerem.
Mégis kicsit más: a tésztát alma illat hatja át. Íze édeskés, sós, utóíze csípős a borstól.
Fűszeres kenyér, izgalmas kaland, érdemes kipróbálni.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a két 25 dkg-os kenyérhez

  •  3 g élesztő
  • 30 dkg BL80 fehér kenyérliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 2,5 dl víz
  • 2-3 alma héja
  • 7 g só
  • késhegynyi őrölt bors

Praktikák

A lisztféleségekkel szabadon variálhatunk (BL80, BL112, rétesliszt, TK liszt, rozsliszt keveréke, stb.), de lehetőleg a fehér liszt legyen túlsúlyban, hogy kellőképpen fel tudja húzni az élesztő a tésztát.

Az almahéjat durván vágjuk össze. Én savanyú almával készítem, de nem kizárt, hogy sokkal jobb lesz édes almából. Savtartalom nem számít.

Nem muszáj kétfelé vágni a tésztát, süthetünk egy veknit is, de akkor emeljük a sütési időt 5 perccel.

Ha valakinek van friss szemesborsa, azzal készítse! Én csak jobb híján dolgozom őrölttel. Egyébként a bors el is hagyható.

Elkészítés

  1. Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a zabpelyhet, a sót és a hideg vízben oldott élesztőt. Fél perc alatt dolgozzuk egyneművé a masszát.
  2. Tegyük hűtőszekrénybe, óvjuk a kiszáradástól, zárjuk/fedjük le légmentesen.
  3. 13 óra elteltével vegyük ki, és várjuk meg amíg felmelegszik.
  4. 2 óra után már újra virgonc a tészta, megindul a gázképződés, de ne hagyjuk nagyon elszaladni, durvára vágott almahéjjal és a borssal gyúrjuk meg, eresszük le 5 perc alatt. Ragacsos, de kezes tésztánk lesz. A kissé olajos hatás az almahéjban található pektinnek köszönhető.
  5. Letakarva kelesszük szobahőmérsékleten 1 órán keresztül.
  6. Gyúrjuk át 2-3 perc alatt.
  7. Szakítsuk ketté a tésztát, és formázzuk kedvünk szerint. Szép, rusztikus külsőt ad a héjnak a lisztes felület. Ennek eléréséhez lisztezett deszkán végezzük a formázást.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, visszatakarjuk és készre kelesztjük további 1 óra alatt.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt 220℃-ra. Száraz legyen a sütőtér, ezt a kenyeret nem gőzöltetjük.
  10. Ha megkelt a tészta, bemetsszük, és a sütőbe vetjük.
  11. 35 perc után kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni. Csak hidegen adja ki az ízét és az illatát.

És íme a bélzet:

Belvilága

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük