Morris Úr nem szereti az almás pitét, pedig amerikai.
Egyen akkor almás kenyeret! De csak olyat, ami nem idegen az ő becses szája ízétől, azaz kellőképpen amerikai, és ugyanakkor nekünk is kedvünkre való, és felhasználható pörköltszaft tunkolástól kezdve igényes szendvicsek alapanyagául, bármire.
Neki és mindannyiunknak készítettem ezt a szokatlan összetételű, a pitének emléket állítani hivatott, de konzervatívabb ízlésű fogyasztókat is elcsábítani képes kenyeret.
Néhány furcsaságtól eltekintve (mint a zabpehely, almahéj és őrölt bors) ez is csak olyan mint a többi kenyerem.
Mégis kicsit más: a tésztát alma illat hatja át. Íze édeskés, sós, utóíze csípős a borstól.
Fűszeres kenyér, izgalmas kaland, érdemes kipróbálni.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a két 25 dkg-os kenyérhez
- 3 g élesztő
- 30 dkg BL80 fehér kenyérliszt
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dl víz
- 2-3 alma héja
- 7 g só
- késhegynyi őrölt bors
Praktikák
A lisztféleségekkel szabadon variálhatunk (BL80, BL112, rétesliszt, TK liszt, rozsliszt keveréke, stb.), de lehetőleg a fehér liszt legyen túlsúlyban, hogy kellőképpen fel tudja húzni az élesztő a tésztát.
Az almahéjat durván vágjuk össze. Én savanyú almával készítem, de nem kizárt, hogy sokkal jobb lesz édes almából. Savtartalom nem számít.
Nem muszáj kétfelé vágni a tésztát, süthetünk egy veknit is, de akkor emeljük a sütési időt 5 perccel.
Ha valakinek van friss szemesborsa, azzal készítse! Én csak jobb híján dolgozom őrölttel. Egyébként a bors el is hagyható.
Elkészítés
- Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a zabpelyhet, a sót és a hideg vízben oldott élesztőt. Fél perc alatt dolgozzuk egyneművé a masszát.
- Tegyük hűtőszekrénybe, óvjuk a kiszáradástól, zárjuk/fedjük le légmentesen.
- 13 óra elteltével vegyük ki, és várjuk meg amíg felmelegszik.
- 2 óra után már újra virgonc a tészta, megindul a gázképződés, de ne hagyjuk nagyon elszaladni, durvára vágott almahéjjal és a borssal gyúrjuk meg, eresszük le 5 perc alatt. Ragacsos, de kezes tésztánk lesz. A kissé olajos hatás az almahéjban található pektinnek köszönhető.
- Letakarva kelesszük szobahőmérsékleten 1 órán keresztül.
- Gyúrjuk át 2-3 perc alatt.
- Szakítsuk ketté a tésztát, és formázzuk kedvünk szerint. Szép, rusztikus külsőt ad a héjnak a lisztes felület. Ennek eléréséhez lisztezett deszkán végezzük a formázást.
- Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, visszatakarjuk és készre kelesztjük további 1 óra alatt.
- Közben előmelegítjük a sütőt 220℃-ra. Száraz legyen a sütőtér, ezt a kenyeret nem gőzöltetjük.
- Ha megkelt a tészta, bemetsszük, és a sütőbe vetjük.
- 35 perc után kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni. Csak hidegen adja ki az ízét és az illatát.
És íme a bélzet:
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!