Zsenge, tejes csemegekukoricából sütöttem kenyértortát. Illata és íze szokatlanul intenzív. Megállná a helyét a cukrászsütemények között is – magas fruktóztartalma miatt -, ha eredendően nem élesztővel kelesztett, sós kenyér lenne.
Szezonja van, most kell megsütni!
Szenvedélyes csemegekukorica pusztító vagyok. Ezért is, régóta spekulálok már azon, miként lehetne egymással házasítani a két kedvencet: a kenyeret és a tengerit.
Hosszas kísérletezést követően, a mai napon végre sikerült megalkotni egy igazán kellemes ízű kreációt: a nyersen belekerülő szemek a bélzetbe zárva sülnek-főnek ki, aminek köszönhetően a kukorica semmihez sem fogható ízt őriz meg az utókor számára.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 65 dkg-os kenyérhez
- 4 g élesztő
- 35 dkg BL80 fehér búzaliszt
- 5 dkg kukoricadara
- 2,5 dl víz
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 2 dkg vaj + diónyi a formakenéshez
- 1 teáskanál méz
- 8 g só
- 10 dkg kukoricaszem
- kukoricaliszt a szóráshoz
Praktikák
Joghurt helyett használhatunk kefírt, vagy aludttejet.
A torta szórásához kukoricaliszt helyett megteszi a búzaliszt is.
Válasszunk érett, nem túl zsenge csöves kukoricát. Éles késsel vágjuk le a csőről, nem baj, ha nem sikerül a szemeket egészben leoperálni. Nyersen használjuk fel a csemegekukoricát.
Formának minden olyan cukrászipari termék megfelel, amelynek fala legalább 10 cm magas (mivel a kenyerünk 8-9 centisre fog feljönni). Én egy kivehető aljú kerek, 18-as átmérőjű tortaformát használok erre a célra.
Elkészítés
- Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a darát és a sót.
- Morzsoljuk bele a vajat.
- Töltsük hozzá a joghurtot és a hideg vízben feloldott élesztőt és mézet.
- Keverjük egyneművé a tésztát. Letakarva hagyjuk állni szobahőmérsékleten, 10 percig (autolízis).
- Dagasszuk öt percen keresztül a habkönnyű, ragacsos, linzeres illatú tésztát. Alákapkodva dolgozzuk ki.
- 3 órán keresztül kell pihentetni szobahőmérsékleten, letakarva.
- Újabb 5 perces dagasztást követően további 3 órán át érleljük.
- 2 perc alatt beledolgozzuk a nyers kukoricaszemeket.
- Kivajazott formába töltjük a masszát.
- Takarás alatt készre kelesztjük. A tészta duplázni, triplázni fog, attól függően, hogy milyen meleg van a konyhánkban. 60-90 perc elég szokott lenni ehhez a fázishoz.
- Tetejére kukoricalisztet szitálunk.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
- A formából még forrón kiütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
- Csak dermedten szeld meg!
Én már megelőztelek:
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!