Csemege-kukoricás kenyértorta

Kukoricás kenyértorta

Zsenge, tejes csemegekukoricából sütöttem kenyértortát. Illata és íze szokatlanul intenzív. Megállná a helyét a cukrászsütemények között is – magas fruktóztartalma miatt -, ha eredendően nem élesztővel kelesztett, sós kenyér lenne.
Szezonja van, most kell megsütni!

Harsogó kukorica a bélzetben

Szenvedélyes csemegekukorica pusztító vagyok. Ezért is, régóta spekulálok már azon, miként lehetne egymással házasítani a két kedvencet: a kenyeret és a tengerit.
Hosszas kísérletezést követően, a mai napon végre sikerült megalkotni egy igazán kellemes ízű kreációt: a nyersen belekerülő szemek a bélzetbe zárva sülnek-főnek ki, aminek köszönhetően a kukorica semmihez sem fogható ízt őriz meg az utókor számára.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 65 dkg-os kenyérhez

  •  4 g élesztő
  • 35 dkg BL80 fehér búzaliszt
  • 5 dkg kukoricadara
  • 2,5 dl víz
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 2 dkg vaj + diónyi a formakenéshez
  • 1 teáskanál méz
  • 8 g
  • 10 dkg kukoricaszem
  • kukoricaliszt a szóráshoz

Praktikák

Joghurt helyett használhatunk kefírt, vagy aludttejet.

A torta szórásához kukoricaliszt helyett megteszi a búzaliszt is.

Válasszunk érett, nem túl zsenge csöves kukoricát. Éles késsel vágjuk le a csőről, nem baj, ha nem sikerül a szemeket egészben leoperálni. Nyersen használjuk fel a csemegekukoricát.

Formának minden olyan cukrászipari termék megfelel, amelynek fala legalább 10 cm magas (mivel a kenyerünk 8-9 centisre fog feljönni). Én egy kivehető aljú kerek, 18-as átmérőjű tortaformát használok erre a célra.

Elkészítés

  1. Szitáljuk tálba a lisztet. Keverjük hozzá a darát és a sót.
  2. Morzsoljuk bele a vajat.
  3. Töltsük hozzá a joghurtot és a hideg vízben feloldott élesztőt és mézet.
  4. Keverjük egyneművé a tésztát. Letakarva hagyjuk állni szobahőmérsékleten, 10 percig (autolízis).
  5. Dagasszuk öt percen keresztül a habkönnyű, ragacsos, linzeres illatú tésztát. Alákapkodva dolgozzuk ki.
  6. 3 órán keresztül kell pihentetni szobahőmérsékleten, letakarva.
  7. Újabb 5 perces dagasztást követően további 3 órán át érleljük.
  8. 2 perc alatt beledolgozzuk a nyers kukoricaszemeket.
  9. Kivajazott formába töltjük a masszát.
  10. Takarás alatt készre kelesztjük. A tészta duplázni, triplázni fog, attól függően, hogy milyen meleg van a konyhánkban. 60-90 perc elég szokott lenni ehhez a fázishoz.
  11. Tetejére kukoricalisztet szitálunk.
  12. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
  13. A formából még forrón kiütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  14. Csak dermedten szeld meg!

Én már megelőztelek:

Tessék csak!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük