Mustáros kalács recept

Mustáros kalácsNem erősségem a szezonalitás. Karácsonyi receptjeimmel márciusra készültem el, ezért inkább fel sem tettem őket. Nőnapra bár lett volna egy kenyérkoszorúm, de ráébredtem, hogy nem temetésre készülök, hanem női olvasóim üdvözlésére, ezért inkább azt is eldugdostam.
De most résen vagyok, nem fogom lekésni a közelgő Húsvétot. Legszebb ünnepünkre kirukkolok egy egyszerűségében is elbűvölő, vendégváró kalács-recepttel, ami sonka mellé igen kívánatos.
Ma délben sült ki, fotózás is megvolt, igaz még nem tökéletes, de ízében a helyén van, és számomra ez a legfontosabb.

Könnyű, lágy, sós-savanykás foszlós tésztája, kissé szokatlan, sárgás színe vendégmarasztaló. Jó kiegészítője lehet a nehéz sonkaételeknek. A tetején megragadó, megpörkölődött mustármagok különleges ízvilággal bírnak, a hajlatokban megbújó mustár pedig kellemes meglepetést okoz minden arra járónak.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db 13 dkg-os fonathoz

  • 15 g élesztő
  • 50 dkg BL50 finomliszt
  • 3 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 8 g
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tört magos dijoni mustár
  • 1 teáskanál méz
  • +2 evőkanál tej
  • +1 tojássárgája

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

Jó vaj, ill. boldog tyúk tojása, izzó sárgával – fél siker, gazdagabb, élénkebb színű bélzetet eredményez.

Nem ragaszkodom a dijoni mustárhoz, de mindenképp darabosra őrölt mustármagos terméket válassz!

A kristálycukrot helyettesíthetjük  mézzel is, izgalmasabb lesz vele a tészta.

A vajat forraljuk ki felhasználás előtt.

Ha erőteljesebb színű kérget szeretnénk, használjunk légkeverést, vagy süssük magasabb hőmérsékleten a kalácsot.

Elkészítés

  1. A kiforralt, lefölözött, kézmelegre visszahűtött tejben oldjuk fel a cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. Az átszitált lisztbe keverjük el az olvasztott vajat, a tojássárgákat, a sót és az élesztős tejet.
  3. Pihentessük a masszát 10 percig konyharuha alatt (autolízis).
  4. Dagasszunk selymes, lágy, edény falától elváló tésztát 5-10 perc alatt.
  5. Szobahőmérsékleten, konyharuhával takarva kelesszük duplájára.
  6. Osszuk hat felé a tésztát, majd minden egyes darabot további 3-3 felé.
  7. Nyújtsuk 20 cm-es hurkákra, és hármasfonással dolgozzuk össze őket, majd helyezzük sütöpapírral bélelt sütőlapra mindahányat.
  8. Készítsük el a mustáros kencét: keverjük ki villával a mustárt, a mézet, a sárgáját és a kortynyi tejet.
  9. Kenjük át tojuval (latinul: kenőtollal) a fonatokat.
  10. Fedetlen fővel, meleg helyen kelesszük 45-60 percen át. Ha hűvös a szoba, fújassuk hajszárítóval, vagy ha ezt a módszert bármi okból elvetni kényszerülünk, tegyük sugárzó hőre (radiátor elé, nyáron napra, stb.). Nálam a cserépkányha mellett növekszik a legkellemesebben.
  11. Kenjük át még egyszer a kencével. Jusson rá bőven!
  12. Vessük be a 200 ℃-ra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig.
  13. Máris kész. Rácson hagyjuk kihűlni.

Foszlósságát melegen mutatja leginkább. Főtt húsokkal királyi párost alkot, de magában is percek alatt szétkapkodják.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Annyira imádom,hogy rendkívüli módon ügyelsz a részletekre (tej felforralás,vaj kisütés),és ezt mind meg is osztod velünk. Lelkiismeretes mesterünk vagy!! Persze ,azért is vagyok a csoportodban!!! :D További nagyon jó munkát kívánok Neked :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük