Sajtos stangli recept

Sajtos stangli
A látszat csal. Nem egy szokványos sajttal szórt szendvicskenyér figyel a kosárból. Nem.
Súlyos, hasított sebekből ereszti vérét a tészta. Olyan sok sajt került belülre, hogy a hasítékon keresztül, sülés közben kibugyog a magma, és kisül a felszínre.
Emiatt meglepetés ez a stangli. Lejjebb lapozva látszik a megtört kenyérkén is, hogy mit rejt a tészta mélye. Sajtorgia.
Petőfi szavaival élve:

“Bár bilincsbe veri a héja,
s belül a tészta fojtja,
azért a sajt az úr.”

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db. 10 dkg-os stanglihoz

  • 6 g élesztő
  • 40 dkg BL80 fehér kenyér liszt
  • 5 dkg BFF55 kétszer fogós rétesliszt
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál méz
  • 8 g só
  • 5 dkg kefír
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 10-20 dkg reszelt, zsíros, félkemény sajt

Praktikák

Sajtot annyit tegyél bele, amennyihez gusztusod van. A legjobb a trappista vagy a gouda.

Ha sós a sajt, 1-2 grammal kevesebb sót adj a tésztához.

Kefír helyett süthetsz natúr joghurttal is.

A rétesliszt helyett jó ötlet a teljes kiőrlésű búzaliszt használata.

Elkészítés

  1. Elkészítjük az előtésztát: a hideg vízben feloldott élesztőt, sót és mézet összekeverjük 28 dkg átszitált kenyérliszttel.
  2. 5 órán át érleljük légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten.
  3. Az előtésztába belegyúrjuk a további összetevőket: a kefírt, a liszteket és az olajat. 1 perc alatt ki fog simulni a tészta.
  4. 10 percig pihentessük takarás alatt (autolízis).
  5. 20 perc dagasztás következik. Szteroidok használata erősen javallott. Addig dolgozzunk a középkemény tésztán, amíg rugalmas, kéztől, edény falától elváló tésztát nem kapunk.
  6. Ha nincs hozzá erőd/türelmed/dagasztógéped, van egy kíméletes módja is a dagasztásnak: csak négyszer 1 percig dagassz, de a dagasztások szünetében pihentesd a tésztát 10-10 percig. Kevésbé vérverítékes módszer, de ugyanolyan hatékony.
  7. A dagasztás végeztével, légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten kelesszük 90 percig a tésztánkat.
  8. Osszuk 6 részre. Nyújtsuk ki 10×10 cm-es lapokra.
  9. Hintsük meg reszelt sajttal.
  10. Szorosan tekerjük fel hurkává, majd a végeket nyomjuk össze, és hajtsuk alá, és csípjük oda.
  11. Forgassuk meg lisztben a rudacskákat, majd fólia alatt kelesszük készre meleg helyen 90 perc alatt.
  12. Sütés előtt hosszirányban bevágjuk.
  13. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  14. Sütés közben 2-3 alkalommal vizet spriccelünk a stanglikra és a sütőtérbe.
  15. Rácson hagyjuk kihűlni.

Bélzet

Igen jó, lágy, omlós tészta lesz a végeredmény. A sajt szépen fog dolgozni, kívül-belül helyet kér magának.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Épp most sült ki, hűl a rácson. Kicsit több sajtot tettem bele, bugyogott is rendesen. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük