A látszat csal. Nem egy szokványos sajttal szórt szendvicskenyér figyel a kosárból. Nem.
Súlyos, hasított sebekből ereszti vérét a tészta. Olyan sok sajt került belülre, hogy a hasítékon keresztül, sülés közben kibugyog a magma, és kisül a felszínre.
Emiatt meglepetés ez a sajtos stangli. Lejjebb lapozva látszik a megtört kenyérkén is, hogy mit rejt a tészta mélye. Sajtorgia.
Petőfi szavaival élve:
s belül a tészta fojtja,
azért a sajt az úr.”
Sajtos stangli elkészítése
Hozzávalók a 6 db. 10 dkg-os stanglihoz
- 6 g élesztő
- 40 dkg BL80 fehér kenyér liszt
- 5 dkg BFF55 kétszer fogós rétesliszt
- 2 dl víz
- 1 teáskanál méz
- 8 g só
- 5 dkg kefír
- 1 evőkanál olivaolaj
- 10-20 dkg reszelt, zsíros, félkemény sajt
Praktikák
Sajtot annyit tegyél bele, amennyihez gusztusod van. A legjobb a trappista vagy a gouda.
Ha sós a sajt, 1-2 grammal kevesebb sót adj a tésztához.
Kefír helyett süthetsz natúr joghurttal is.
A rétesliszt helyett jó ötlet a teljes kiőrlésű búzaliszt használata.
Elkészítés
- Elkészítjük az előtésztát: a hideg vízben feloldott élesztőt, sót és mézet összekeverjük 28 dkg átszitált kenyérliszttel.
- 5 órán át érleljük légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten.
- Az előtésztába belegyúrjuk a további összetevőket: a kefírt, a liszteket és az olajat. 1 perc alatt ki fog simulni a tészta.
- 10 percig pihentessük takarás alatt (autolízis).
- 20 perc dagasztás következik. Szteroidok használata erősen javallott. Addig dolgozzunk a középkemény tésztán, amíg rugalmas, kéztől, edény falától elváló tésztát nem kapunk.
- Ha nincs hozzá erőd/türelmed/dagasztógéped, van egy kíméletes módja is a dagasztásnak: csak négyszer 1 percig dagassz, de a dagasztások szünetében pihentesd a tésztát 10-10 percig. Kevésbé vérverítékes módszer, de ugyanolyan hatékony.
- A dagasztás végeztével, légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten kelesszük 90 percig a tésztánkat.
- Osszuk 6 részre. Nyújtsuk ki 10×10 cm-es lapokra.
- Hintsük meg reszelt sajttal.
- Szorosan tekerjük fel hurkává, majd a végeket nyomjuk össze, és hajtsuk alá, és csípjük oda.
- Forgassuk meg lisztben a rudacskákat, majd fólia alatt kelesszük készre meleg helyen 90 perc alatt.
- Sütés előtt hosszirányban bevágjuk.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- Sütés közben 2-3 alkalommal vizet spriccelünk a stanglikra és a sütőtérbe.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
Igen jó, lágy, omlós tészta lesz a végeredmény. A sajt szépen fog dolgozni, kívül-belül helyet kér magának.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!
Ez biztos kipróbálós lesz, a focaccia recepttel együtt :))
Ha lesz fotó, azt is küldd át!
Kép elküldve a facebookos csoportba..sajtos álmom volt az éjjel :D
Köszönöm! Szuper. Be is szúrom ide, leloptam az oldalról:
Épp most sült ki, hűl a rácson. Kicsit több sajtot tettem bele, bugyogott is rendesen. :)
Gratulálok a bugyogáshoz :) Finom volt, remélem!