Kenyér a midennapokra, amely egy csepp verejték nélkül készül, és a napi robot után is belefér az esti programba. Nem igényel dagasztást, 2 órát kel, és már sülhet is. Szép, rusztikus héj, szellős bélzet, nyirkos, lágy tészta, enyhén édes, dió íz jellemzi.
Olyan mint a ciabatta, de mégsincs hozzá az égvilágon semmi köze.
Aki vágyik rá, már most nekifoghat. Nem lehet elrontani.
A Boldog Briós legrövidebb receptje következik!
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a fél kilós veknihez
- 6 g élesztő
- 35 dkg BL80 kenyérliszt
- 1 teáskanál méz
- 2,5 dl víz
- 7 g só
Praktikák
Akinek módja van rá, BL80-as fehér kenyérliszt helyett süssön 112-essel. De nem halálos bűn az elterjedtebb 80-as liszt használata sem. Ha egyik sincs otthon, próbáljuk rétesliszt-finomliszt keverékével.
Szabhatjuk kis zsömlékre, de hagyhatjuk egyben is a tésztát.
Elkészítés
- A mézet, az élesztőt és a sót oldjuk fel a langyos vízben, és keverjük egyneművé az átszitált liszttel.
- Fólia alatt, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük 1,5-2 óra alatt.
- Liszttel behintett nyújtódeszkára szedjük, meghempergetjük, meghengergetjük benne. Kész is vagyunk a formázással.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra emeljük, megigazgatjuk, ha nagyon szétcsúszott volna, és beküldjük a 230 ℃-ra előmelegített sütőbe. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra, és készre sütjük további 10 perc alatt.
- Rácsra borítjuk, és ha kihűlt, felfaljuk.
Ennyi. Nem több.
Ne várjatok tőle többet, mint amit egy tized annyi idős kenyértől elvárhattok, de őszintén állítom, hogy nem hozott szégyent a fejemre. Nálunk pirítósként volt a legnépszerűbb, illetve frissen, ropogósan is gyorsan eltűnt a fejekben.
(Feminista barátaim kedvéért a cikk végén megbánom az elhamarkodott névválasztást, és ezennel átnevezem e bűnben fogant alkotást Pató Pál úr kenyerének. Ámenü. Bémenü.)
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Ha beteszem sülni, nem kell vízzel teli edényt betenni?köszi
Ehhez a kenyérhez nem jó a gőzös sütő, mert ellágyítja a héjat. De nagy bűnt nem követsz el, ha mégis begőzölöd, érdekes kísérlet, írd meg, hogy milyen lett a tészta tőle!
Valóban gyorsan fogy :) Ha dupla mennyiségből csinálom, mennyi ideig süssem?
15 perccel tovább!