Rest asszony kenyere

Rest asszony kenyereKenyér a midennapokra, amely egy csepp verejték nélkül készül, és a napi robot után is belefér az esti programba. Nem igényel dagasztást, 2 órát kel, és már sülhet is. Szép, rusztikus héj, szellős bélzet, nyirkos, lágy tészta, enyhén édes, dió íz jellemzi.
Olyan mint a ciabatta, de mégsincs hozzá az égvilágon semmi köze.
Aki vágyik rá, már most nekifoghat. Nem lehet elrontani.
A Boldog Briós legrövidebb receptje következik!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a fél kilós veknihez

  • 6 g élesztő
  • 35 dkg BL80 kenyérliszt
  • 1 teáskanál méz
  • 2,5 dl víz
  • 7 g só

Praktikák

Akinek módja van rá, BL80-as fehér kenyérliszt helyett süssön 112-essel. De nem halálos bűn az elterjedtebb 80-as liszt használata sem. Ha egyik sincs otthon, próbáljuk rétesliszt-finomliszt keverékével.

Szabhatjuk kis zsömlékre, de hagyhatjuk egyben is a tésztát.

Elkészítés

  1. A mézet, az élesztőt és a sót oldjuk fel a langyos vízben, és keverjük egyneművé az átszitált liszttel.
  2. Fólia alatt, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük 1,5-2 óra alatt.
  3. Liszttel behintett nyújtódeszkára szedjük, meghempergetjük, meghengergetjük benne. Kész is vagyunk a formázással.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőlapra emeljük, megigazgatjuk, ha nagyon szétcsúszott volna, és beküldjük a 230 ℃-ra előmelegített sütőbe. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra, és készre sütjük további 10 perc alatt.
  5. Rácsra borítjuk, és ha kihűlt, felfaljuk.

Ennyi. Nem több.
Ne várjatok tőle többet, mint amit egy tized annyi idős kenyértől elvárhattok, de őszintén állítom, hogy nem hozott szégyent a fejemre. Nálunk pirítósként volt a legnépszerűbb, illetve frissen, ropogósan is gyorsan eltűnt a fejekben.

(Feminista barátaim kedvéért a cikk végén megbánom az elhamarkodott névválasztást, és ezennel átnevezem e bűnben fogant alkotást Pató Pál úr kenyerének. Ámenü. Bémenü.)

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

    1. Ehhez a kenyérhez nem jó a gőzös sütő, mert ellágyítja a héjat. De nagy bűnt nem követsz el, ha mégis begőzölöd, érdekes kísérlet, írd meg, hogy milyen lett a tészta tőle!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük