Olivaolaj

OlivaolajKorunk hőse. 30 éve még azt sem tudtuk Borsodban, hogy a világon van. 20 éve, hogy először megkóstoltam. Keserű volt, noname. Nagyon tudtam utálni. Múlt héten megvettem az első művészi ihletettségű, világbajnok olivaolajamat. Egy hete tudom, hogy mit vesztettem az elmúlt 4 évtizedben. Meg bírnám inni egyben, olyan varázslatos az íze.

Finomított napraforgó olajon nevelkedett ízlésvilágunk tiltakozik. Miféle uri huncutságot akarnak már megint a nyakunkba varrni? Miért kell nekünk egy fél liter olajért kétezret kidobni? És ráadásul rántott húst sem lehet rajta sütni, mert alacsony a forráspontja.

Túl azon, hogy ilyen-olyan-milyen-nagyon egészséges, kenyereinknek különleges, fénylő, selymes állagot ad, és csábító illatfelhőt von köréje, amire pedig a napraforgó olaj soha nem lenne képes. Kipróbáltam már mindenféle zsiradékot, de a vajon (na jó, és a pisztáciaolajon kívül) nem akadtam különb zsiradékra, mint az olivaolaj.

Többféle változata van a piacon. Csoportosíthatjuk őket feldolgozási módjuk és származási helyük alapján is. Könnyű eltévedni a rengeteg változat és hangzatos elnevezés között. Egy szem, aprócska lámpást gyújtanék, ha úgy érzed, menthetetlenül eltévedtél az olajfaligetben:

Nagyon leegyszerűsítve. Csak és kizárólag extra szűz olajat vásároljunk, lehetőleg megbízható márkát. Ne legyen kesernyés, fémes, savanykás, érdes, savas utóíze. Színe nem szempont, de származása, savtartalma (< 1%) annál inkább.

Lehetőleg oltalom alatt álló fajtát vegyünk, de mindenképp olyat, amin rajta van, hogy melyik vidékről, régióból, területről származik. Legyünk óvatosak ha „eredeti olasz” és ehhez hasonló megnevezésű árut veszünk le a szupermarket polcáról.

És ha tehetjük, legyünk gálánsak. Fizessük ki a drágábbikat. Az olivaolaj nem tömegtermék. Ha 2-3 havonta fogy el egy fél liter, engedjük meg magunknak ezt a luxust. Ezer féle ételből fog visszakacsintani ránk, hogy jól választottunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük