Petrezselyemzöld

Petrezselyem Már az ókori Rómában is ismerték, fogyasztották gyökerét, levelét egyeránt. Vad változatai Spanyolországtól Görögországig mindenütt megtalálhatóak, főképp patakpartokon, nyirkos árkokban, erdőszéleken.
A magyar konyhának is évszázadok óta meghatározó kelléke. Az utóbbi időben a gyökérpetrezselyem mellett mind gyakrabban használják, elsősorban a városi háziasszonyok a csak levelet fejlesztő változatát, a levélpetrezselymet ételeik ízesítésére, díszítésére.

Tápértéke kicsi, ezért inkább fűszernövényként tartjuk számon. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és B-vitamint. Ásványi sókban rendkívül gazdag (magas a vastartalma).
A gasztronómia nem is annyira beltartalmi értékei miatt, hanem inkább egyedi, semmihez sem hasonlítható aromája miatt kedveli, amelyet gazdag illóolaj-tartalmának köszönhet.
Az illóolajok hő hatására elillannak, ezért varázslást igényel az íz és illatanyagok megtartása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük