Epres briós recept

Briós eperpehellyel és citromhéjjal

A legillatosabb péksüteményem. A gyümölcsök nem szokványos módon történő alkalmazása miatt hiperkoncentrált, ugyanakkor könnyű tavaszi illatokat és ízeket rejt a tészta mélye. Nem beszélve arról, hogy a bélzet is nagyon könnyű, a kalácsnál is légiesebb. Annyira könnyű, hogy fogni kell, el ne repüljön.
A titok nyitja: az epret friss gyümölcsből leszárítva használom,  ill. narancs héját rejtem mellé, ízfokozó gyanánt (nátrium-glutamát nem volt itthon). A habkönnyű szerkezet pedig úgy jött létre, hogy túllágyítottam a tésztát.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 8 db. 5 dkg-os brióshoz

  •  1 dkg élesztő
  • 25 dkg BL55 finomliszt
  • 2 dkg vaj
  • 3 dkg kristálycukor
  • + további néhány deka cukor a szóráshoz
  • 1 g
  • 1,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 dkg narancshéj
  • 20 dkg eper
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál tejszín

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

Ha nincs vaníliarudunk, használjunk Bourbon vaníliás cukrot, de ez esetben számítsuk be a cukorhányadba a mennyiségét.

Csak a bio narancs héja nem tartalmaz mérgező konzerváló vegyületeket. Tudom, hogy drága, de én amikor legutóbb vettem egy kilót 800 forintért, egy évre elegendő héjat ki tudtam nyerni belőle, ami jelenleg apróra vágva várja élete jobb sorsra fordulását a mélyhűtőben. Így már nem tűnik soknak az ára.

A magyar eper aromásabb mint a mediterrán országokból származó gyümölcsök. Most indul a szabadföldi szezonja. Ebből érdemes bespájzolni. Ha valaki nem rest napokig lekvárokat kutyulni a konyhájában, nem fog késlekedni, és beszerez egy aszaló gépet is (hatezer forintért már tisztességeset kap), és nekiáll szárítványozni. Nem kötelező pénzt költeni rá, mert remekül kiszárad a sütőben is, ha be tudunk állítani 50 fok körüli hőmérsékletet neki.
4-6 óra alatt készül el a zizegősre száradt eperpehely. Szinte mindenféle zöldség és gyümölcs aszalható-szárítható ily módon. Aki ráérez a szárítva tartósítás (és aromazárás) ízére, hamar függővé fog válni.

Természetesen narancshéj nélkül is működik a recept. Sőt, az epret is helyettesíthetjük bármilyen más szezonális betéttel (mazsola, kiwi, banán, mák, stb.), ill. ki is hagyhatjuk. Ha eltérünk a recepttől, csak a tészta illata fog megváltozni, az állaga és formája nem.

Tapasztalatom szerint, a briós tetejére szórt kristálycukor jobban mutat, és kevésbé olvad szét, ha nagyobb szemű. A Koronás márka vált be nekem a legjobban. A szlovákot pedig messzire kerülöm.

Sütéshez ne használjunk légkeverést, mert leégeti a cukrot.

Elkészítés

  1. A szárítványt vegyük ki az aszalóból/sütőből és tördeljük fel 3-4 felé.
  2. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, és morzsoljuk bele az átszitált lisztbe.
  3. Morzsoljuk bele a vajat is.
  4. Keverjük el benne a cukrot és a sót.
  5. Oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben, és keverjünk ki benne egy tojássárgáját, majd öntsük a liszthez.
  6. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg fényes, edény faláról leváló, hólyagos nem lesz (ez nálam 10 perc). Ha nem lágyult fel a tészta, és túl ruganyos (ujjunkkal megbökve a tészta összezár, ill. nem lehet alákapkodva nyaggatni), akkor adjunk hozzá még egy kis langyos tejet. Elmehetünk akár 2 dl-ig is.
  7. A gyúrás végén beleforgatjuk a gyümölcsöket.
  8. Nedves konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten. Célunk, hogy tésztánk megduplázza a térfogatát.
  9. Lisztes deszkán hengert formálunk belőle, majd 8 részre vágjuk.
  10. 30 cm-es hurkákat nyújtunk, és felcsavarjuk csigavonalban. A végét aláhajtjuk.
  11. Sütőpapírral bélelt lemezen, konyharuha alatt  kelesztjük még 30-40 percig, mindaddig, amíg a tészta közepe ki nem emelkedik.
  12. A csigákat megkenjük 1 tojássárgája és kortynyi tejszín keverékével, majd bőségesen, vagy szerényen megszórjuk kristálycukorral a tetejét.
  13. Betoljuk a 180 ℃-ra előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt készre sütjük.
  14. Friss eperrel és vajjal tálaljuk a család földöntúli örömére.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük