Itt a május. Terem a magyar spárga. Jó egy hónapunk van, hogy kitomboljuk magunkat. Vadul tombolok én is.
Kenyeret sütöttem a napokban, zöldspárgából. Most van szezonja. Amíg kapható a piacon, mindig veszek 2 csokorral. Minap az egyikkel – vakmerő módon – parasztkenyeret sütöttem. A tészta nagyon kedvesen bánt az újonccal. Megérte a macerát.
A sárga nem ördögtől való étek. Hajtását a 16. század óta fogyasztják Európában. Míg kezdetben a főúri asztalokon hirdette a háziak jólétét, újabban már nem számít luxusnak a vele készült krémleves, főzelék, tésztaétel, stb., akár a menzákon is találkozhatunk csirággal.
A spárga évről évre több háztartást hódít meg semmihez sem fogható „zöld” ízével. Gyógyhatásához sem férhet kétség, vízhajtó hatása régóta köztudott, a modern táplálkozás-tudomány pedig mély főhajtással tiszteleg a benne található aszparginsav előtt.
Április végétől fel-felüti a fejét piacokon és a szupermarketekben a piros-fehér-zöld csomagolású zöld- vagy fehér spárga. Nem reklámfogás az, hogy a nemzeti trikolorral árulják a kereskedők. Magyarország spárgatermesztő nagyhatalom. A mi aszparáguszunkon nyammog a fél művelt Európa, miközben itthonra alig marad első osztályú áru; rövid, girbe-gurba, vékonyka másodosztályú spárgával van tele a piac. Ami trikolorban van, sokszor külföldi felirattal, az is magyar gazdaságból jön, azaz marad vissza exportból.
Ha ügyesek vagyunk, és friss, jó minőségű áruba botlunk, ne sajnáljunk érte kiadni 5-700 Ft-ot. Egy csokorból 2 kg kenyeret süthetünk, 4 adag csőben sült spárgát készíthetünk, de elég fél kiló a krémleveshez is. Ha nem fogy el egyszerre, hűtőszekrényben, nedves ruhába csavarintva eláll a következő hétvégéig.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez
- 5 g élesztő
- 35 dkg BL80 liszt
- 10 dkg búzadara
- 3 dl víz
- 8 g só
- 12 dkg zöldspárga
Praktikák
Zöldspárgát vegyünk, ha szebb a fehér, akkor is. A zöld aromásabb, nem kell hámozni, és a kenyérben is jobban mutat.
A spárga fás végét vissazavágjuk. Az alsó pikkelyeket eltávolítjuk.
Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk.
A receptből elhazudtam fél deci vizet, hogy magasabb boltozata legyen a vekninek. Akit nem zavar, hogy tésztája jobban terül sütőbe vetéskor, tegye bele azt a fél decit is, nyirkosabb lesz tőle a tészta.
Kelesztőtálnak alkalmas lehet bármilyen öblös edény, jénai, fatál, fonottas, tésztaszűrő, stb. Tömör fatálat kilisztezve, egyéb eszközt lisztezett vászonnal kitakarva használjunk.
Elkészítés
- Összeállítjuk az előtésztát: 25 dkg kenyérlisztet kikeverünk 2 dl hideg víz és 2 g élesztő oldatával. Hűtőszekrényben érleljük fólia alatt, 12 órán át. Kivesszük, és szobahőmérsékleten melengetjük újabb 4 óra hosszat.
- Közben előkészítjük a spárgát, és lobogó, sós vízben (ez a sómennyiség nem szerepel a receptben!) 5 percig főzzük. Leszűrjük, leszárogatjuk, kihűtjük, majd 1 cm-es darabokra vágjuk.
- Az előtésztát összekeverjük a többi hozzávalóval: 1 dl hideg vízben kikevert 3 g élesztővel, a búzadarával, 10 dkg kenyérliszttel, sóval. 10 perc alatt készre gyúrjuk a tésztát. A végén finoman beleforgatjuk a spárgát.
- 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, légmentesen letakarva.
- Könnyed mozdulatokkal átforgatjuk. Liszes deszkán formázzuk, majd kelesztőformába ejtjük.
- Takarás alatt 2-3 óra alatt készre kelesztjük.
- 220 ℃-ra előmelegített sütőben sütjük 40 percen át.
- Rácson hagyjuk kihűlni. Csak hidegen vágjuk fel.
Vastag, rusztikus, pirított kávé ízű héja szebbé teszi a mindennapokat. Egyenletesen lyuggatott nyirkos, ruganyos bélzete, a lágy, krémes spárga zárványok pedig még szebbé. Mindaddig tart a hatás, amíg el nem fogy a kenyér.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.