Olivás kenyér recept

Olivabogyós kenyés

Nem csak Stahl Judit szereti az olivát. 20 éve még azt sem tudtuk, hogy a világon van (mármint az oliva), ma meg már ki sem látszunk belőle, annyira beitta magát a magyar konyhakultúrába. És az arcbőrünkbe. Merthogy bőrbarát komponensei – azt mondják egyesek – segítik megőrizni az arcbőr rugalmasságát. Ezért keni magára boldog-boldogtalan natúr-kozmetikumok formájában.
Mi is ezért együnk olivás kenyeret. Hogy szépek legyünk kívül-belül.
Meg azért is, mert ez a recept most elég jól sikerült.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez

  • 10 g élesztő (vagy 5 g élesztő + 40g chéf kovász)
  • 20 dkg BL80 fehér búzakenyérliszt
  • 25 dkg tönköly fehérliszt
  • 3 dl víz
  • 9 g
  • 5 dkg fekete bogyó
  • 2 evőkanál olivaolaj

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

Tönkölyliszt helyett használhatsz BL80-as lisztet is.

A bogyó természetesen magozott legyen :)

Olivaolajon ne spórolj, csak jó minőségű, extra szűzen sajtoltat használj.

A kenyér feltekerésével egyedi héjazatot alakíthatunk ki. Ha nem tetszik a hosszában repedt vekni, formázd meg cipónak.

Próbáld a nyers tésztába rejteni a kibuggyanó bogyókat. Ha kint maradnak, megégnek. (Mondom én, akinek ott virít a fenti kenyérfotón egy nagy bibircsók a csücsökben.)

A tészta utolsó kelesztése sínbe rakva történik. Vagy lenruha közébe rakjuk, vagy két szögletes tárgy, fahasáb közé, hogy ne terüljön el, megtartsa hengeres formáját.

A sütő felgőzöléséhez tegyünk a sütő aljába egy tál vizet, ami a teljes sütési idő alatt biztosítja majd a kenyér inhalációját.

Elkészítés

  1. Előtésztát készítünk 20 dkg BL80-as liszt, 2 dl hideg víz és 5 g élesztő galuskaszerű elegyéből. 4 órán át érleljük szobahőmérsékleten, légmentesen lefedve.
  2. Az előtésztát összegyúrjuk a maradék vízben feloldott élesztővel vagy kovásszal, a sóval és az olajjal. 5 perc után már selymes, hólyagos lesz a tészta. Ez az a pillanat, amikor elmehet pihenni egyet fólia alatt, 20 fokon.
  3. 1 óra elteltével beleforgatjuk a leszűrt bogyókat.
  4. Újabb 1 órán át kelesztjük.
  5. Szerényen lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastag lappá. Feltekerjük mint a bejglit. Végeit aláhajtjuk. Meghengergetjük lisztben, vagy finoman meghintjük.
  6. Sütőlapon, ruha alatt 30 percig kelesztjük “sínbe” rakva.
  7. 250 ℃-ra előmelegített gőzös sütőbe vetjük. 5 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és készre sütjük újabb 30 perc alatt.
  8. Rácson hagyjuk kihűlni. 1 óra elteltével vágjuk csak meg.

BélzetKellemes, selymes, keserédes kenyér lesz a végeredmény. A héj gusztusos repedésein át kibuggyanó bél látványa nyugtatólag hat az idegekre.

Ez a kenyér kihűlve a legfinomabb, viszont másnaposan már nem olyan izgi. De hát addigra úgyse marad belőle semmi.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*