Nem csak Stahl Judit szereti az olivát. 20 éve még azt sem tudtuk, hogy a világon van (mármint az oliva), ma meg már ki sem látszunk belőle, annyira beitta magát a magyar konyhakultúrába. És az arcbőrünkbe. Merthogy bőrbarát komponensei – azt mondják egyesek – segítik megőrizni az arcbőr rugalmasságát. Ezért keni magára boldog-boldogtalan natúr-kozmetikumok formájában.
Mi is ezért együnk olivás kenyeret. Hogy szépek legyünk kívül-belül.
Meg azért is, mert ez az olivás kenyér recept nem tartogat túl nagy kihívásokat – biztos a siker.
Olivás kenyér elkészítése
Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez
Kedvenc könyveim
Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:
Praktikák
Tönkölyliszt helyett használhatsz BL80-as lisztet is.
A bogyó természetesen magozott legyen :)
Olivaolajon ne spórolj, csak jó minőségű, extra szűzen sajtoltat használj.
A kenyér feltekerésével egyedi héjazatot alakíthatunk ki. Ha nem tetszik a hosszában repedt vekni, formázd meg cipónak.
Próbáld a nyers tésztába rejteni a kibuggyanó bogyókat. Ha kint maradnak, megégnek. (Mondom én, akinek ott virít a fenti kenyérfotón egy nagy bibircsók a csücsökben.)
A tészta utolsó kelesztése sínbe rakva történik. Vagy lenruha közébe rakjuk, vagy két szögletes tárgy, fahasáb közé, hogy ne terüljön el, megtartsa hengeres formáját.
A sütő felgőzöléséhez tegyünk a sütő aljába egy tál vizet, ami a teljes sütési idő alatt biztosítja majd a kenyér inhalációját.
Elkészítés
- Előtésztát készítünk 20 dkg BL80-as liszt, 2 dl hideg víz és 5 g élesztő galuskaszerű elegyéből. 4 órán át érleljük szobahőmérsékleten, légmentesen lefedve.
- Az előtésztát összegyúrjuk a maradék vízben feloldott élesztővel vagy kovásszal, a sóval, a maradék liszttel és az olajjal. 5 perc után már selymes, hólyagos lesz a tészta. Ez az a pillanat, amikor elmehet pihenni egyet fólia alatt, 20 fokon.
- 1 óra elteltével beleforgatjuk a leszűrt bogyókat.
- Újabb 1 órán át kelesztjük.
- Szerényen lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastag lappá. Feltekerjük mint a bejglit. Végeit aláhajtjuk. Meghengergetjük lisztben, vagy finoman meghintjük.
- Sütőlapon, ruha alatt 30 percig kelesztjük „sínbe” rakva.
- 250 ℃-ra előmelegített gőzös sütőbe vetjük. 5 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és készre sütjük újabb 30 perc alatt.
- Rácson hagyjuk kihűlni. 1 óra elteltével vágjuk csak meg.
Kellemes, selymes, keserédes kenyér lesz a végeredmény. A héj gusztusos repedésein át kibuggyanó bél látványa nyugtatólag hat az idegekre.
Az olivás kenyér kihűlve a legfinomabb, viszont másnaposan már nem olyan izgi. De hát addigra úgyse marad belőle semmi.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!
Kedves BoldogBriós!
A receptet én javítanám egy picit:
1. Az előtészta 200g liszt-2 deci víz keveréke túl híg- 60-70%-os vízarányt megfelelőbbnek tartanék
2. A maradék liszt hozzáadása nincs beleírva
Hálás köszönet Barbara a kimaradt lisztért! Az előtészta aránya viszont jól lett megadva. Ez az un. híg kovász péknormája. Működni fog!