Olivás kenyér recept

Olivabogyós kenyér

Nem csak Stahl Judit szereti az olivát. 20 éve még azt sem tudtuk, hogy a világon van (mármint az oliva), ma meg már ki sem látszunk belőle, annyira beitta magát a magyar konyhakultúrába. És az arcbőrünkbe. Merthogy bőrbarát komponensei – azt mondják egyesek – segítik megőrizni az arcbőr rugalmasságát. Ezért keni magára boldog-boldogtalan natúr-kozmetikumok formájában.
Mi is ezért együnk olivás kenyeret. Hogy szépek legyünk kívül-belül.
Meg azért is, mert ez az olivás kenyér recept nem tartogat túl nagy kihívásokat –  biztos a siker.

Olivás kenyér elkészítése

Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

Tönkölyliszt helyett használhatsz BL80-as lisztet is.

A bogyó természetesen magozott legyen :)

Olivaolajon ne spórolj, csak jó minőségű, extra szűzen sajtoltat használj.

A kenyér feltekerésével egyedi héjazatot alakíthatunk ki. Ha nem tetszik a hosszában repedt vekni, formázd meg cipónak.

Próbáld a nyers tésztába rejteni a kibuggyanó bogyókat. Ha kint maradnak, megégnek. (Mondom én, akinek ott virít a fenti kenyérfotón egy nagy bibircsók a csücsökben.)

A tészta utolsó kelesztése sínbe rakva történik. Vagy lenruha közébe rakjuk, vagy két szögletes tárgy, fahasáb közé, hogy ne terüljön el, megtartsa hengeres formáját.

A sütő felgőzöléséhez tegyünk a sütő aljába egy tál vizet, ami a teljes sütési idő alatt biztosítja majd a kenyér inhalációját.

Elkészítés

  1. Előtésztát készítünk 20 dkg BL80-as liszt, 2 dl hideg víz és 5 g élesztő galuskaszerű elegyéből. 4 órán át érleljük szobahőmérsékleten, légmentesen lefedve.
  2. Az előtésztát összegyúrjuk a maradék vízben feloldott élesztővel vagy kovásszal, a sóval, a maradék liszttel és az olajjal. 5 perc után már selymes, hólyagos lesz a tészta. Ez az a pillanat, amikor elmehet pihenni egyet fólia alatt, 20 fokon.
  3. 1 óra elteltével beleforgatjuk a leszűrt bogyókat.
  4. Újabb 1 órán át kelesztjük.
  5. Szerényen lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastag lappá. Feltekerjük mint a bejglit. Végeit aláhajtjuk. Meghengergetjük lisztben, vagy finoman meghintjük.
  6. Sütőlapon, ruha alatt 30 percig kelesztjük „sínbe” rakva.
  7. 250 ℃-ra előmelegített gőzös sütőbe vetjük. 5 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és készre sütjük újabb 30 perc alatt.
  8. Rácson hagyjuk kihűlni. 1 óra elteltével vágjuk csak meg.

Olivás kenyér bélzeteKellemes, selymes, keserédes kenyér lesz a végeredmény. A héj gusztusos repedésein át kibuggyanó bél látványa nyugtatólag hat az idegekre.

Az olivás kenyér kihűlve a legfinomabb, viszont másnaposan már nem olyan izgi. De hát addigra úgyse marad belőle semmi.

 

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Kedves BoldogBriós!
    A receptet én javítanám egy picit:
    1. Az előtészta 200g liszt-2 deci víz keveréke túl híg- 60-70%-os vízarányt megfelelőbbnek tartanék
    2. A maradék liszt hozzáadása nincs beleírva

    1. Hálás köszönet Barbara a kimaradt lisztért! Az előtészta aránya viszont jól lett megadva. Ez az un. híg kovász péknormája. Működni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük