Csicsókás kenyér recept

Csicsókás kenyér

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a magyar konyha mostohagyermeke. Talán mert a neve olyan  idétlen? Ha ő lenne a „rukkola”, biztos vinné valamire.
A csicsóka nemes ember. Nem holmi bumfordi Krumpli Jankó, alpári tarlórépa. Dehogy. Ő kérem szépen, őszirózsaféle. A haszonnövények régi nemesi családjából való, a napraforgó kuzinja.

CsicsókaMindezek miatt, dísznövényként és haszonnövényként is ott kellene hogy virítson minden kiskertben. Igénytelen, gumói fagytűrőek, virága igen szép, hosszan nyílik, magas, dús szárerdeje sövénynövényként is megállja a helyét, jól kitakar kerti medencét, házi pálinkafőzdét, magánrepteret, stb.

Annyi baja van csak, hogy gumója felszedve nem áll el hosszan. Megpunnyad. De alkotója ezzel is számolt: nem kell felszedni csak napi felhasználásra való mennyiséget, a többi eláll természetes vermében. Ugyanis a burgonyával ellentétben a csicsóka fagyálló, egész télen szedhető. Felszínközeli gumói, azaz a megvastagodott szárképletek, kiengedett talajból akár kézzel is kikaparhatóak. Zord időben csákánnyal.

A csicsóka gumójaÍze van. A közhiedelemmel ellentétben. És nem fagyott krumplit idéző. Ezt a fagyott krumpli terjeszti róla. Igaz, hogy lédúsabb és édesebb mint ellenlábasa, ettől szokatlan elsőre a burgonyán butuló Európának (Rudolf Steiner mondta, nem én), de keményítőben szegény, rostokban, vitaminokban viszont tobzódik. Akár nyersen is fogyasztható, vagy kenyérben. Leginkább kenyérben.
A csicsókás kenyér előtt ragyogó jövő áll. Egyengessétek ti is a karrierjét, süssetek csicsókából kenyeret!

 

 

Csicsókás kenyér elkészítése

Hozzávalók a 2 db. veknihez

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

A BL112 lisztet kiválthatjuk BL80-as fehér kenyérliszttel.

Csicsókából elbír a tészta 20 dekát is, de akkor már édes lesz az íze.

Az erősen terülő tésztát nem tudjuk bevágni. Jobban feljön, ha zárt jénai edényben sütjük meg, úgy viszont le kell mondanunk a kesernyés, kávé ízű héjról.

A lágy tésztát vagy géppel, vagy kézzel alákapkodva dolgozzuk meg. A kézi dagasztás ez esetben nem működik.

Ha fél deci vízzel kevesebb kerül a tésztába, a cipó formálhatóvá válik, nem fog terülni, viszont sűrűbb és kevésbé ruganyos lesz a bélzet.

Kenyérsütő forma bármi lehet, aminek szeretnénk, hogy felvegye az alakját (kibélelt tésztaszűrő, jénai, vagy kosárka is megteszi).

Csicsókaundor esetén kiváltható nyers, reszelt burgonyával is ez a nemes eledel. Az ellenrecept már rég kint van a Boldog Brióson, burgonyás cipó néven.

Elkészítés

  1. Gyorskovászt készítünk: 10 dkg BL112 lisztből, borsónyi élesztő és meleg víz elegyéből lágy masszát keverünk ki. Kilenc órán át hagyjuk dolgozni szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben. Akkor van élet a kovászban, ha a terminus végére felhabzik, buborékos lesz.
  2. 2 dl meleg vízben kikeverjük a 3 g élesztőt és a sót, majd hozzáöntjük a gyorskovászhoz. Egyneművé keverjük.
  3. Hozzáadagoljuk a reszelt csicsókát és a maradék lisztet, majd 10 percig dagasztjuk.
  4. 2 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten, úgy, hogy 30 percenként átforgatjuk.
  5. Átdagasztjuk néhány könnyed mozdulattal. Veknikké formázzuk, és erősen kilisztezett kenyérsütő formába fordítjuk.
  6. 1-1,5 óra alatt megduplázza térfogatát.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlapra borítjuk.
  8. 220 ℃-ra előmelegített sütőbe vetjük. 20 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és készre sütjük újabb 20 perc alatt.

Fényes, szabályosan lyuggatott bélzetű kenyér lesz a jutalmunk. A csicsókás kenyér héja kesernyés, íze édeskés, de nem erőszakosan, hanem csak úgy kecses csicsókáné asszonyosan.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük