Búzamagos kenyér recept

Búzamagos kenyérItthon nem sokan ismerik a bulgurt.
Pedig ha használnánk ezt az olcsó és zamatos ízű búzatöretet, finomabb kenyereket süthetnétek, mint amilyet én itt és most elkövettem.

Persze ez se lett rossz, meg ronda. Csak hát ugye, első a szerénység.
Ha tetszik, megadom a receptjét.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez

  • 3 g élesztő
  • 30 dkg tönköly finomliszt
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg bulgur
  • 7 g
  • 2 dl víz

Praktikák

2 perces forralás is kellőképpen felpuhítja a bulgurt.

Tönkölybúza helyett használhatunk nagyobb fehérjetartalmú kenyérlisztet is, vagy soványabb lisztet 1 kávéskanál sikérrel feljavítva. Ha jót akarsz magadnak, maradj a tönkölynél. Igaz drága, de ez nem mindennapi kenyér, megérdemli a rongyrázást.

Kelesztőformának megteszi egy kenyeres kosár, vagy nagyobbacska jénai tál is.

A héjban rekedt bulgur szemek ropogósra sülnek. Beteg fogazattal, idős embereknek héj nélkül kínáljuk. A gyerekek hálásak lesznek a repeta héjakért.

Elkészítés

  1. Készítsünk előtésztát: a búzadarát, a vízben feloldott élesztőt és 10 dkg átszitált tönköly lisztet keverjük el, majd lefóliázva, hűtőszekrényben, 14 órát érleljük.
  2. A bulgurt lemossuk, majd 8 órán át meleg vízben áztatjuk.
  3. A hűtőből kivett tésztát fél órán át akklimatizáljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Lágy, ragadós masszát kapunk. Alákapkodva, puffogtatva gyúrjuk, 10 percen át.
  4. 3 órán át kelesztjük fólia alatt, szobahőmérsékleten.
  5. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kilapogatjuk téglalap alakúra, és levélborítékot hajtogatunk belőle.
  6. Cipóvá formázzuk, alaposan belisztezzük, és belefordítjuk tetejével lefelé a kelesztőformába. Konyharuha alatt nevelgetjük 2 órán át, szobahőmérsékleten.
  7. Előmelegítjük a sütőt 220 ℃-ra.
  8. A megkelt tésztát ráborítjuk a sütőpapírral bélelt sütőlapra, gyors mozdulattal ejtünk a tetején egy hosszanti vágást, és sietve betoljuk a sütőbe, hogy ne csússzon szét a lágy tészta. 45 percig sütjük, illetve takarjuk alufóliával, ha nagyon pirul.
  9. Vízzel bespricceljük a sütőteret az elején, félidőben és a vége felé is.
  10. Ha elkészült, kikapjuk a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni.

Búzakenyerem belülnézeteKülönleges ízvilágú kenyérke. A bélzet a sok búzatörettől enyhén dió ízű, sárgás színű és nyirkos. A héj franciás, rusztikus, roppanós. Illata intenzív, nyálcsorgató.

Ez a kenyér egy ötletroham eredménye. Nagy szerencsém volt vele. Már elsőre jól sikerült, nem kellett hónapokig kísérletezgetnem. Épp ezért merészelem kijelenteni, hogy kezdő háziasszonyoknak (háziembereknek) is hamar kedvence lesz.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük