Francia kenyér

Francia kenyérMárpedig ilyen nevű kenyér nincs. Igaz ugyan, hogy itthon „francia kenyér” néven forgalmaznak olyan pékárukat, amelyek külalakra némiképp hasonlítanak a bagettre, de ezek legtöbbje távoli rokonságot sem mutat a francia stílusú kenyerekkel.
Természetesen vannak tisztességes „francia kenyerek” is a piacon, de legtöbbjük nem dolgozik hagyományos receptekkel, gyorskovászt, vagy gyorsító adalékokat tartalmaznak, selymességüket, krémes ízüket nem az előtésztának vagy a kovásznak köszönhetik.
Mindezek ellenére, én mégis bátorkodtam ezt az egyszerű kis kenyeret erre a névre keresztelni, mert mind ízét, mind állagát tekintve több közös vonást mutat a francia rokonokkal.
Ugyanakkor, ismerősként köszönthetik, és hamar megkedvelik majd a magyar fehér kenyér rajongói is. De nekik csak másod-harmadnap szabad felszelni! (Ez a kenyér mindenképpen a tartós kenyerek élharcosa, akár egy hét után is megőrzi frissességét, állagát, ízét.)

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez

 • 2 g élesztő
 • 20 dkg BL112 liszt
 • 20 dkg BFF55 liszt
 • 175 g kefír
 • 2 dl víz
 • 2 evőkanál olivaolaj
 • 7 g

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

Bízz a receptben, tényleg a mindössze 2 g élesztőtől lesznek öklömnyi alagutak a tésztában!

A BFF55 liszt nem más, mint a félfogós rétesliszt.

175 g kefírt könnyű kimérni. Azaz, hogy nem is kell, mivel éppen ennyit nyom a kis bolti poharasok legtöbbje.

BL122 félfehér kenyérliszt helyett használhatod a boltokban gyakrabban kapható BL80-as fehér kenyérlisztet is.

A tészta fóliázásához használhatunk alufóliát, vagy nejlon zacskót, esetleg folpackot is. Ez utóbbi, márkától függően, tud igen büdös is lenni természet-ellenességéből kifolyólag. Ne feledd, hogy a folpack vinil-klorid tartalma egyesek szerint káros az egészségre. Én már rég száműztem a háztartásomból.

Elkészítés

 1. A vízben feloldott élesztőt összekeverem az átszitált BL112-es liszttel. Fólia alatt, hűtöszekrényben érlelem 14 órán át.
 2. Az ily módon előkészített előtésztát összegyúrom a többi hozzávalóval. Lágy, ragadós masszát kapunk, amelyet csak alákapkodva tudunk megdolgozni. 15 perc után már elválik az edény falától, és nagyon fog puffogni a belé szorult sok-sok levegőtől.
 3. Táljában kelesztem, szobahőmérsékleten, 1 órán át, fólia alatt.
 4. Lisztezett deszkán kilapogatom, majd két szimpla hajtást végzek rajta (ha nem megy egyedül, nézz rá a croissant receptemre, ott részletesen leírom, hogyan kell csinálni).
 5. Fólia alatt, szobahőmérsékleten további 45 percig kelesztem a tésztát.
 6. Újabb két egymást követő szimpla hajtással edzem tovább. Kezd visszarúgni. Jó jel, ha érzed, hogy gumiszerűvé vált az állaga.
 7. Fólia alatt, szobahőmérsékleten további 45 percen át kelesztem.
 8. Az utolsó két szimpla hajtás után felmentjük a tésztát a további tornamutatványok alól, és veknivé formázva, lisztben megforgatva, sütőpapírral takart sütőlemezen, fólia alatt készre kelesztjük 30-50 perc alatt. A kelesztési idő nagyban függ a szobahőmérséklettől, ill. igényeinktől: el kell döntenünk, hogy nagy, szellős, lyukas tésztát szeretnénk, vagy inkább meghagynánk tömörnek a bélzetet?
 9. Közben előmelegítjük a sütőt 210 ℃-ra.
 10. Ha nagyon szétcsúszott kelés közben a vekni, bátran igazítsunk rajta, nem fog összezuhanni, majd tegyük be a középső rácsra, és süssük szép pirosra, kb. 45 perc alatt. Ha nagyon pirul, takarjuk alufóliával.
 11. Néha sricceljünk hideg vizet a sütőtérbe, az optimális páratartalom fenntartása érdekében.
 12. Miután elkészült, kapjuk ki a sütőből, és rácson pihentessük egy órán át.

Akik szeretik a ropogós, könnyű, krémfehér tésztákat, nem fognak csalódni benne. Jó szívvel ajánlom szejtános szendvicshez, vagy pörköltszaft tunkolásra is.
Végül is mindenhez illik, de leginkább magában, szűzen, vagy ne adj Isten egy kis pirított tökmag olajával megkenve, friss paradicsommal hozza a legjobb formáját.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük