Hamburger zsemle recept

Hamburger a vesztőhelyenRántott húsos kirándulós-szendvicsünk napja leáldozott. Fogadja elvtársi együttérzésemet.
John Montagu, Sandwich grófja forog a sírjában. Nem a hamburgerrel van gondja, hanem amivé lett a modern világ gasztrokultúrája a gyorséttermi kaják térítőmunkájának hatására.
Én nem akarok eszméket hirdetni, hiszen jelen receptemmel magam is beállok a sorba. De mielőtt még labdává felfúvódna a gyomrom és kimarná a nyálkahártyámat a mekis majonéz, annyit meg kell tennem a lelkiismeretem megnyugtatására,  hogy egy saját, ízletes, vegyszermentes hamburger zsemle recepttel ajándékozom meg a családomat.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 8 db, egyenként 9 dkg-os, gyermekeink életkilátásait jelentős mértékben javító zsemléhez

  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg BL80 liszt
  • 9 g
  • 25 g kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg író vagy kefír, esetleg natúr joghurt
  • szezámmag

Praktikák

A tejet forraljuk fel és hűtsük vissza, hogy a sikért sanyargató tejfehérjéktől megszabaduljunk mindörökre.

A klasszikus hamburgerzsemle nem tartalmaz szezámmagot, de jól díszít, és a nagy gyorséttermi-láncok is előszeretettel használják parasztvakítás céljából.

Kenyérliszt helyett használhatunk finomlisztet is.

Nagy távolságokat hagyjuk a kelő zsemlék között, hogy  a hő jól átjárhassa testüket, és ne legyen a szélük szalagos.

A sütéshez ne használjunk légkeverést!

Ez a fajta zsemle jól tolerálja a fagyasztást. Újrahasznosítás előtt mikrózzuk.

Elkészítés

  1. Keverjük össze a lisztet, a tejben feloldott, de nem felfuttatott élesztőt, a sót és a cukrot egy keverőtálban. Öntsünk hozzá 1 db tojást, az olvasztott vajat és az írót.
  2. 8 perc alatt gyúrjuk a masszát rugalmas tésztává.
  3. Szobahőmérsékleten 2 órát kelesztjük, konyharuha alatt. Célunk, hogy a tészta megduplázza térfogatát.
  4. Borítsuk ki lisztezett deszkára, és osszuk 8 részre. Gömbölyítsük le hanyag módon, és hagyjuk állni 20 percig, könnyű ruhatakarás alatt.
  5. Formázzunk zsemléket a kupacokból a tejes zsemlém receptjénél bemutatott kis videón látható módon. Tegyük őket sütőlapra.
  6. Ruha alatt kelesszük 1 órán át.
  7. Melegítsük elő a sütőt 200 ℃-ra.
  8. Kenjük meg a zsemléket kis vízzel felvert egész tojással. A kenés fejtetőtől fenékig történjék. Hintsük meg szezámmaggal, vagy hagyjuk csupaszon.
  9. Süssük a zsemléket 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a felszínük. Takarjuk alufóliával, ha nagyon pirul.
  10. Csak kihűlt állapotában szeljük, fogyasszuk.

Hamburgerek csatasorbanÍzletes puffancs, de nem túl szellős és nem is túl sűrű a tésztája. Felhasználás előtt vajban, serpenyőben pirítsuk meg a vágásélt, hogy a szószok ne szívódhassanak a bélzetbe, eláztatva azt.

Dupla burgernek is kiválóan alkalmas, kellőképpen magas ahhoz, hogy kimetszhessünk belőle egy középső korongot is.

Ha nem rajongsz a hamburgerért, császárzsömleként is fogyaszthatod, nem fog megsértődni érte. Másnap is őrzi frissességét, kiváló szendvics-alapanyag.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Szia! Én olyan bucit szeretnék csinálni ami jó szellős. Mit kell máshogy csinálni? Amúgy köszi a receptet, jól leírtad! Miért nem lehet használni légkeverést?

    1. Szia! Elég laza tésztájú ez a buci is, de ha hagyod egy órával tovább kelni, még szellősebb lesz. Ha túl laza szerkezetű a zsömle, akkor nem lesz tartása mikor félbevágod, megtöltöd, harapod. Ill. gyorsabban fog átázni.
      A légkeverés gyorsan pirít, nem hagyja a tésztát átsülni. Akkor jöhet jól, ha több sütőlapot teszel be egyszerre, de alap esetben inkább káros, mint hasznos.

    1. Igen, természetesen! De kissé savanykás lesz. Hogy minél kevesebb savat termelő mikroba szaporodjon el a tésztában, én mindig teszek a kelt-édes tésztákba 1 g élesztőt is. De nem kötelező.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük