Mi is illene jobban a didergő, téli bendőbe, mint egy konyhaablakban hűlő, pöfeteg-forma, narancssárga, édes gőzöket lehelő, sütőtökös-aszalt fügés muffin?
Télen, takarékon üzemel a természet, a szegényes gyümölcsválasztékon csak úgy lehet úrra az ember, ha – egyrészt kilépve a citrusfélék és a banánfürtök takarásából – észrevesz olyan gyümölcsöket is, amelyek nyáron eszébe sem jutnak, másrészt, megpróbál olyan ízpárokat létrehozni belőlük, amelyek megközelítik a tavaszi-nyári élményeket.
Persze, tudom, hogy a közhiedelemmel ellentétben a sütőtök nem gyümölcs, és az aszalt füge sem ropogós cseresznye, de a kettő együtt nagyon szépen muzsikál a kenyérben.
A sütőtök pedig ingenis gyümölcs.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 6 db 10 dkg-os puffancshoz
- 5 g élesztő
- 15 dkg BL55 finomliszt
- 20 dkg kétszer fogós rétesliszt
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 2 dkg vaj
- 5 g só
- 5 dkg aszalt füge
- 7 dkg sült sütőtök
- késhegynyi zúzott rózsabors
Praktikák
A rózsabors elhagyható, vagy helyettesíthető feketeborssal.
Sütőformának a muffinforma is megteszi. Én szuflés tálkákat használok. A teszkó tele van velük, nem drága, érdemes bevásárolni belőlük, mert használhatjuk francia briós, csőben sült zöldségek, májpástétom stb. készítésére is.
Az általam használt sütőforma mélysége: 6 cm. Ha ettől eltérő magasságú (űrtartalmú) formával dolgozunk, igazítsuk edénykénk adottságaihoz a tészta méretét.
A sütőtök fajtája nem lényeges. Annál inkább a sütés foka. Akkor jó a tökünk, ha a felszíne nem lép túl a karamellizáltság állapotán, és még nem kezd szenesedni. A tésztába csak a villával szétnyomkodott belét tesszük, a kérget hamm bekapjuk.
A kétszer fogós rétesliszt helyettesíthető egyszer fogóssal. Ha nem tudjuk, hogy milyenünk van, akkor ugorjunk a következő pontra.
A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.
A vajat ki kell sütni. Nem nagy ördöngősség, de odafigyelést igényel. Hevítsük addig, amíg el nem fő a teljes víztartalma. Könnyű megégetni a zsiradékot, legyünk az edény mellett a 2 perces művelet során mindvégig!
A fügét felaprítjuk, szármaradványokat, csumát kidobjuk.
Elkészítés
- Előtésztát készítünk. A finomlisztet és a hideg vízben feloldott élesztőt összekeverjük, de nem gyúrjuk. Fólia alatt 3-4 órán át érleljük szobahőmérsékleten.
- A felfutott előtészta és az összes többi hozzávaló elegyéből lágy, ragacsos, rugalmas, fénylő, alákapkodós tésztát gyúrunk 10 perc alatt.
- Fólia alatt, szobahőmérsékleten kesztjük további 1 órán át.
- Átgyúrjuk, leeresztjük a tésztát.
- 6 részre osztjuk. Zsemléket formázunk.
- Kivajazott formákba tesszük.
- Fólia alatt, meleg helyen duplájára kelesztjük. Egy ujjnyira kell, hogy kikukucskáljon a formából. Nem írok időintervallumokat, sok múlik a kelesztési közegen és annak hőmérsékletén. Nálam 90 perc a szintidő.
- Közben előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra.
- Tegyük be a középső rácsra, és süssük készre, 25 perc alatt. Ha nagyon pirul, takarjuk alufóliával.
- Azonnal kiemeljük a formából, hogy ne üsse meg a guta, és ne lágyulhasson vissza a gőztől.
Kenyérkénk gyümölcsös íze erőteljes, de nem tolakodó. A tök íz nem nyomja rá a bélyegét a kenyérre, a füge is úgy van jelen, hogy nem lehet rájönni, benne van-e a receptben.
Ezt a tésztát nehéz elrontani. Napokig eteti magát, nem szárad ki, nem morzsál, és három nap után is úgy illatozik, mint frissen. Kezdő pékinasok is bátran hozzáfoghatnak az elkészítéséhez.
Bocsánatot kérek a béna képekért.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.