Tökös fügés puffancs

Tökös fügés kenyérMi is illene jobban a didergő, téli bendőbe, mint egy konyhaablakban hűlő, pöfeteg-forma, narancssárga, édes gőzöket lehelő, sütőtökös-aszalt fügés muffin?
Télen, takarékon üzemel a természet, a szegényes gyümölcsválasztékon csak úgy lehet úrra az ember, ha – egyrészt kilépve a citrusfélék és a banánfürtök takarásából – észrevesz olyan gyümölcsöket is, amelyek nyáron eszébe sem jutnak, másrészt, megpróbál olyan ízpárokat létrehozni belőlük, amelyek megközelítik a tavaszi-nyári élményeket.
Persze, tudom, hogy a közhiedelemmel ellentétben a sütőtök nem gyümölcs, és az aszalt füge sem ropogós cseresznye, de a kettő együtt nagyon szépen muzsikál a kenyérben.
A sütőtök pedig ingenis gyümölcs.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db 10 dkg-os puffancshoz

 • 5 g élesztő
 • 15 dkg BL55 finomliszt
 • 20 dkg kétszer fogós rétesliszt
 • 1 dl tej
 • 1 dl víz
 • 2 dkg vaj
 • 5 g
 • 5 dkg aszalt füge
 • 7 dkg sült sütőtök
 • késhegynyi zúzott rózsabors

Praktikák

A rózsabors elhagyható, vagy helyettesíthető feketeborssal.

Sütőformának a muffinforma is megteszi. Én szuflés tálkákat használok. A teszkó tele van velük, nem drága, érdemes bevásárolni belőlük, mert használhatjuk francia briós, csőben sült zöldségek, májpástétom stb. készítésére is.

Az általam használt sütőforma mélysége: 6 cm. Ha ettől eltérő magasságú (űrtartalmú) formával dolgozunk, igazítsuk edénykénk adottságaihoz a tészta méretét.

A sütőtök fajtája nem lényeges. Annál inkább a sütés foka. Akkor jó a tökünk, ha a felszíne nem lép túl a karamellizáltság állapotán, és még nem kezd szenesedni. A tésztába csak a villával szétnyomkodott belét tesszük, a kérget hamm bekapjuk.

A kétszer fogós rétesliszt helyettesíthető egyszer fogóssal. Ha nem tudjuk, hogy milyenünk van, akkor ugorjunk a következő pontra.

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

A vajat ki kell sütni. Nem nagy ördöngősség, de odafigyelést igényel. Hevítsük addig, amíg el nem fő a teljes víztartalma. Könnyű megégetni a zsiradékot, legyünk az edény mellett a 2 perces művelet során mindvégig!

A fügét felaprítjuk, szármaradványokat, csumát kidobjuk.

Elkészítés

 1. Előtésztát készítünk. A finomlisztet és a hideg vízben feloldott élesztőt összekeverjük, de nem gyúrjuk. Fólia alatt 3-4 órán át érleljük szobahőmérsékleten.
 2. A felfutott előtészta és az összes többi hozzávaló elegyéből lágy, ragacsos, rugalmas, fénylő, alákapkodós tésztát gyúrunk 10 perc alatt.
 3. Fólia alatt, szobahőmérsékleten kesztjük további 1 órán át.
 4. Átgyúrjuk, leeresztjük a tésztát.
 5. 6 részre osztjuk. Zsemléket formázunk.
 6. Kivajazott formákba tesszük.
 7. Fólia alatt, meleg helyen duplájára kelesztjük. Egy ujjnyira kell, hogy kikukucskáljon a formából. Nem írok időintervallumokat, sok múlik a kelesztési közegen és annak hőmérsékletén. Nálam 90 perc a szintidő.
 8. Közben előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra.
 9. Tegyük be a középső rácsra, és süssük készre, 25 perc alatt. Ha nagyon pirul, takarjuk alufóliával.
 10. Azonnal kiemeljük a formából, hogy ne üsse meg a guta, és ne lágyulhasson vissza a gőztől.

BelülnézetKenyérkénk gyümölcsös íze erőteljes, de nem tolakodó. A tök íz nem nyomja rá a bélyegét a kenyérre, a füge is úgy van jelen, hogy nem lehet rájönni, benne van-e a receptben.
Ezt a tésztát nehéz elrontani. Napokig eteti magát, nem szárad ki, nem morzsál, és három nap után is úgy illatozik, mint frissen. Kezdő pékinasok is bátran hozzáfoghatnak az elkészítéséhez.

Bocsánatot kérek a béna képekért.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük