Kezdő háziasszonyok ékessége a piskótatekercs.
És hogy miért sorolom a péksütemények közé? Mert fogyasztható kézbe véve.
Nálam minden olyan sütemény, ami elemelhető a tányérról, péksütemény. Ráadásul jól viseli a tárolást, friss marad a nap végéig, de még másnap sem porzik.
Egyszerűsége és szépsége vetekszik egymással.
Két dologra érzékeny csak: a szépség és a megfelelő állag kulcsa a tojás minősége, frissessége, illetve a lekvár milyensége. Ne kezdjünk piskótatekercs készítésébe lötyögő, ipari tojással. És ha lehet, süssünk házi barack lekvárral. Ha e két alapfeltételnek meg tudunk felelni, garantált a siker.
Piskótatekercs elkészítése
Hozzávalók 1 rúdhoz
- 6 db. egész tojás
- 15 dkg BL55 liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- porcukor a szóráshoz
- baracklekvár ízlés szerint
Praktikák
Kivajazott, liszttel vékonyan meghintett sütőlapon süssünk.
Egyenletesen, ceruza vastagságú rétegben kell elsimítani a nyers masszát, hogy sütés után is sima maradjon a felszíne. Hideg késsel dolgozzunk!
Sütő típusától függ a sütési idő, de max. 5 percig legyen bent. Ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg a teteje. Ha túlsül, kiszárad, tekerésnél kireped.
Tiszta konyharuhát, vagy lenvásznat használjunk a piskótatekercs feltekeréshez.
Igyekezzünk úgy feltekerni a piskótát, hogy a tálcán a tészta vége lefelé nézzen, sőt, ha lehet, azon támaszkodjon a tekercs (lásd fotó).
Elkészítés
- Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel kemény habbá.
- Fakanállal a habba forgatjuk a sárgájákat, a lisztet, a cukrot és a sütőport.
- A kész masszát beletöltjük a sütőlapba és elsimítjuk.
- Közben előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra.
- 5 perc alatt készre sütjük.
- Még forrón a konyharuhára borítjuk, és a textíliával együtt feltekerjük.
- Megvárjuk, hogy kihűljön. Letekerjük a lapot, eltávolítjuk a konyharuhát, és megkenjük lekvárral a piskóta belső felszínét.
- Újra feltekerjük. Pihentetjük 1 órát, hogy a lekvárból felvegye a nedvességet a tészta. Ezt követően már megszelhetjük, és gátlástalanul felfalhatjuk. Ha porcukorral szeretjük, még szeletelés előtt hintsük be.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Kedvenc, gyors,és csak finom házi baracklekvárral készítem !
Teljes csőd lett :(
5 percnél a tészta még csíkot húzott, 8 percet volt benn. Ki tettem a konyharuhára, szépen feltekertem. Kihűlt, le akartam tekerni, teljesen eltörött, nyúlós trutyis lett :((( Beteg férjecskémnek akartam örömet szerezni :((
Totális szomorúság…
Nagyon együttérzek veled. Minden hozzávalót precízen kimértél? A sütő 200 fokos volt? Nem lehet, hogy véletlenül több anyag került a tepsibe?
Összedugtuk a fejünket, és arra jutottunk, hogy a hiba oka a tészta méreteiben lehetett. Ceruza vastagságúnál nem szabad vastagabbnak lennie a kiterült masszának, ami a jelenlegi anyaghányaddal számolva egy standard 30×35 cm-es sütőlapon jön össze.