Piskótatekercs recept

PiskótatekercsKezdő háziasszonyok ékessége a piskótatekercs.
És hogy miért sorolom a péksütemények közé? Mert fogyasztható kézbe véve.
Nálam minden olyan sütemény, ami elemelhető a tányérról, péksütemény. Ráadásul jól viseli a tárolást, friss marad a nap végéig, de még másnap sem porzik.

Egyszerűsége és szépsége vetekszik egymással.
Két dologra érzékeny csak: a szépség és a megfelelő állag kulcsa a tojás minősége, frissessége, illetve a lekvár milyensége. Ne kezdjünk piskótatekercs készítésébe lötyögő, ipari tojással. És ha lehet, süssünk házi barack lekvárral. Ha e két alapfeltételnek meg tudunk felelni, garantált a siker.

Piskótatekercs elkészítése

Hozzávalók 1 rúdhoz

  • 6 db. egész tojás
  • 15 dkg BL55 liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • porcukor a szóráshoz
  • baracklekvár ízlés szerint

Praktikák

Kivajazott, liszttel vékonyan meghintett sütőlapon süssünk.

Egyenletesen, ceruza vastagságú rétegben kell elsimítani a nyers masszát, hogy sütés után is sima maradjon a felszíne. Hideg késsel dolgozzunk!

Sütő típusától függ a sütési idő, de max. 5 percig legyen bent. Ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg a teteje. Ha túlsül, kiszárad, tekerésnél kireped.

Tiszta konyharuhát, vagy lenvásznat használjunk a piskótatekercs feltekeréshez.

Igyekezzünk úgy feltekerni a piskótát, hogy a tálcán a tészta vége lefelé nézzen, sőt, ha lehet, azon támaszkodjon a tekercs (lásd fotó).

Elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel kemény habbá.
  2. Fakanállal a habba forgatjuk a sárgájákat, a lisztet, a cukrot és a sütőport.
  3. A kész masszát beletöltjük a sütőlapba és elsimítjuk.
  4. Közben előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra.
  5. 5 perc alatt készre sütjük.
  6. Még forrón a konyharuhára borítjuk, és a textíliával együtt feltekerjük.
  7. Megvárjuk, hogy kihűljön. Letekerjük a lapot, eltávolítjuk a konyharuhát, és megkenjük lekvárral a piskóta belső felszínét.
  8. Újra feltekerjük. Pihentetjük 1 órát, hogy a lekvárból felvegye a nedvességet a tészta. Ezt követően már megszelhetjük, és gátlástalanul felfalhatjuk. Ha porcukorral szeretjük, még szeletelés előtt hintsük be.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Teljes csőd lett :(
    5 percnél a tészta még csíkot húzott, 8 percet volt benn. Ki tettem a konyharuhára, szépen feltekertem. Kihűlt, le akartam tekerni, teljesen eltörött, nyúlós trutyis lett :((( Beteg férjecskémnek akartam örömet szerezni :((
    Totális szomorúság…

    1. Nagyon együttérzek veled. Minden hozzávalót precízen kimértél? A sütő 200 fokos volt? Nem lehet, hogy véletlenül több anyag került a tepsibe?

      1. Összedugtuk a fejünket, és arra jutottunk, hogy a hiba oka a tészta méreteiben lehetett. Ceruza vastagságúnál nem szabad vastagabbnak lennie a kiterült masszának, ami a jelenlegi anyaghányaddal számolva egy standard 30×35 cm-es sütőlapon jön össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük